"Enter"a basıp içeriğe geçin

ESP8266-01 WiFi Modüllerinde UART Baud Rate Değerini Değiştirmek

Bu yazıda ESP8266 WiFi modül kartlarının UART arayüzünün baud rate değerini nasıl değiştirebileceğimizden bahsedeceğim.

Bilindiği üzere ESP8266 kartlar birkaç farklı türde üretilen ve cihazları wifi bağlantısı üzerinden internet erişimine açan Çin menşeili kartlardır. Tek başına denetleyici olarak kullanımak mümkün olduğu gibi başka bir denetleyiciye iot imkanlarını sunmak için UART arayüzünden bağlanabilirler ve AT komutlarıyla komuta edilebilirler. Söz konusu UART arayüzü olunca en önemli husus da haliyle baud rate oluyor. Baud rate genellikle cihazın firmware versiyonuna göre değişmekle beraber 9600, 57600, 115200 olabiliyor. Yeni üretilen güncel versiyonlarında default baud rate olarak 9600 kullanılmakta.

Şimdi gelelim baud rate değerini nasıl değiştirebileceğimize. Öncelikle belirtmek istediğim bir husus ya da uyarı, AT+IPR=<baud rate> komutu ile bazı cihazların geri dönülemeyecek şekilde brick olmasıdır. Sonrasında kurtarmak için yapılan firmware güncellemelerine dahi cevap vermediği yaşanmış vakadır. Bu yüzden bu komutu ASLA DENEMEYİN!

ESP8266 kartlarla kullanabileceğiniz baud rate değiştirme komutları şunlardır:

AT+CIOBAUD=<baud rate>: Kartın baud rate değerini kalıcı olarak değiştirir.
Mesela AT+CIOBAUD=9600

AT+UART=<baudrate>,<databits>,<stopbits>,<parity>,<flow control>: Kartın baud rate değerini kalıcı olarak değiştirir.
Mesela AT+UART=9600,8,1,0,0

AT+UART_DEF=<baudrate>, <databits>, <stopbits>, <parity>, <flow control>: Bu komut da yine baud rate değerini kalıcı olarak değiştiren bir AT komutudur.
Mesela AT+UART_DEF=115200, 8, 1, 0, 3

AT+UART_CUR=<baudrate>, <databits>, <stopbits>, <parity>, <flow control>: Bu komut ile sadece geçerli oturuma has baud rate değişikliği yapabilirsiniz. Cihazın elektriğini kestiğinizde baud rate fabrikasyon olan ya da yukarıdaki komutlarla değiştirdiğiniz baud rate oranına ayarlanacaktır.
Mesela AT+UART_CUR=115200, 8, 1, 0, 3

haruncetin.com.tr

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir