"Enter"a basıp içeriğe geçin

Arduino Pro Micro (Leonardo) Bootloader Sorunu

Merhaba sevgili ziyaretçiler. Geçenlerde elimde bulunan Atmega32u4 çipli Arduino Pro Micro (namıdiğer Leonardo) kartı anlayamadığım bir sebepten dolayı bilgisayara bağladığımda “USB Aygıtı Tanınmadı” gibi rahatsız edici uyarılar vermeye başladı. Uzun süre araştırmama rağmen sonuç elde edemedim ve ben de deneme yanılma yoluyla (biraz da mantık yürüterek diyelim) kendimce sorunu çözdüm.

Öncelikle belirtmeliyim ki sorun, anladığım kadarıyla, benim cihazın

Arduino Pro Micro (Atmega32u4)

bootloader’ının uçmasından kaynaklanıyor. Çözüme gelince birkaç adımda gerçekleştirilecek basit bir çözüm:

 

  1. Öncelikle Arduino IDE’ye kullanacağımız bordu söylemek için Tools->Board->Arduino Leonardo menü seçeneğinden bordumuzu seçelim.
  2. Daha sonra Tools->Programmer->Arduino as ISP menü seçeneği ile programlayıcı türünü seçelim.
  3. Ardından bordun üzerindeki RST ucunu GND ucuna değdirin ve ayırın. Bordunuz bir süre (yaklaşık 8 saniye) bootloader moduna geçecek siz de bu arada Tools->Port menüsünden Arduino Leonardo (Port x) seçeneğini seçin (x burada port numaranızı gösteren sayısal ifade olacak).
  4. Daha sonra Arduino IDE içinde File->Examples->11. ArduinoISP yolunu izleyerek “Arduino ISP” skecini açın.
  5. Ardından Arduino IDE toolbardaki LOAD butonuna tıklayın.
  6. Program derlenmeye başladıktan 3-4 saniye sonra bordun üzerindeki RST ucunu yine GND ucuna değdirin ve ayırın. Bordunuz tekrar bootloader moduna geçecek ve derlenen ISP skeci bordunuza yüklenecek.

Tüm işlemleri eksiksiz yaptıysanız bordunuz sorunsuz çalışacaktır. Artık istediğiniz çalışmayı bordunuza yükleyebilirsiniz.

Güncelleme:

Yukarıda anlattığım yöntemi uygulayarak bordunuza  Arduino ISP skeci yerine kendi çalışmanızı da yükleyebilirsiniz. Bunun için yalnızca bordunuzu resetleyin ve 8 saniye içinde (kendi çalışmanız açıkken) Arduino IDE toolbarı üzerindeki LOAD butonuna tıklayın. Çalışmanız derlenecek ve bordunuza upload edilecektir. Eğer avrdude bordunuzun portunu uzun süre aramaya devam ederse (3-4 denemeden daha fazla) bordunuza yukarıda anlattığım şekilde bir kez daha RESET atın. Hepsi bu kadar.

Atmega32u4’ün kullanımı biraz zahmetli görünüyor ama yeteneklerini 328p ile kıyaslayınca bu zahmete değer diyorum.

haruncetin.com.tr

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir