Sözlük anlamı olarak Kuplaj bağlantı demektir. Ama neden sözlükteki anlamı olan bağlantı değil de kuplaj terimini kullanırız? Kuplaj genel bir terimdir. Yani tam olarak bağlantı değil. Burada iki parça arasında bu bağlantıyı sağlayan bir ara eleman bulunur. Mekanikten örnek verecek olursak mesela bir pompamız var ve buna bir motor bağlayacağımızı düşünelim. Motorun milini pompanın miline “kuple” ederiz. Bu yaptığımız işe “kuplaj” denir. Arada bağlantıyı sağlayan elemana da “kuplaj elemanı”, “kuplaj parçası” denir.
Aslında bir şeyi bir şeye doğrudan bağlarsanız buna “bağlantı” (connection) denir. Ama bağlarken doğrudan bağlayamıyorsanız, arada bir “şey” oluyorsa (kaplin ya da kuplaj kondansatörü gibi) o zaman buna kuplaj denir. Tabii bu aradaki “şey”, sadece bağlantıyı gerçekleştirmek için ise, ona “coupling” değil, “connector” (konnektör) denir.
Neden kuplaj kondansatörü kullanılır?
Yukardaki örneğimizi ele alırsak eğer motoru pompaya kaplin ile değil de, doğrudan bağlarsak; ya motor ya da pompa kısa sürede kırılır, bozulur. Çünkü titreşimlerini birbirine aktarmaya kalkarlar. Ancak arada lastikten yapılma bir ara bağlantı elemanı koyarsak, bu eleman oluşacak titreşimleri emerek düzgün bir “kuplaj” yapılmasını sağlar.
Elektronikte de, DC olarak birbirine uymayan (yani aynı eksende olmayan) iki devreyi birbirine bağlamak için DC olarak birbirinden yalıtmamız gerekir. Eğer doğrudan bağlarsak arada bize gereği olmayan akımlar akacaktır, bu da devremizin bozulmasına sebep olacaktır.
Bu yüzden DC akımı akıtmadan işaretimizi sorunsuzca karşıya geçirmek için araya bir kondansatör koyarız. Bunun için işaretimizi boğmayacak kadar küçük, ama direnç göstermeyecek kadar da büyük bir “kuplaj” kondansatörü seçeriz.
Dekuplaj ise Türkçeye girmiş haliyle akuple yani ayırma, bağlantıyı bozma/kesme anlamına gelir. İstenmeyen sinyallerin şaseye iletilmesini sağlar. Hassas elektronik devre elemanlarının gerilim dalgalanmalarından etkilenmemesi için besleme uçları bir kondansatörle toprağa bağlanır. Bu kondansatöre dekuplaj (by-pass) kondansatörü denir.
İlk Yorumu Siz Yapın